Алергиите и сънят

Алергиите и сънят
25 април 2023

 

Събуждате ли се със запушен нос? Кихате ли нощем? Независимо дали са сезонни или целогодишни, алергиите изобщо не са забавни. Проучванията показват, че все повече хора (до 40%) страдат от алергичен ринит. Симптомите включват кихане, хрема, сърбеж или сълзене на очите - а за много страдащи от алергия също и нарушен сън. Хората с алергии са повече от два пъти по-склонни да страдат от безсъние, отколкото тези без алергии.

 

Как алергиите влияят на съня?

Алергените дразнят носните пасажи, когато влязат в носа ви, предизвиквайки неприятни симптоми като назална конгестия, кихане и сълзене на очите. Тези симптоми засягат способността ви да дишате лесно и обикновено се влошават през нощта - две причини, поради които алергиите обикновено водят до лошо качество на съня.

Без пълноценен сън неминуемо се чувствате уморени и раздразнени на следващия ден. Умората пък води до не добро представяне на работното място или в училище, което се отразява негативно на вашето здраве и благополучие. Нарушеният сън също повишава тревожността и стреса, което от своя страна затруднява заспиването.

С течение на времето липсата на сън се натрупва, създавайки порочен кръг, който кара някои хора да разчитат на успокоителни или алкохол, за да успеят да заспят или да не се будят през нощта - което не е добра идея.

 

Какъв вид нарушения на съня могат да предизвикат алергиите?

Алергиите могат да засегнат всички аспекти на съня. Индивидите с алергичен ринит са значително по-склонни да страдат от проблеми със съня, включително:

  • Безсъние
  • Проблем със заспиването
  • Проблем с честото събуждане
  • Повишено хъркане
  • Повишен риск от сънна апнея
  • Непълноценен сън
  • Кратък сън

През деня проблемите им не свършват. Те са по-склонни да имат проблем със събуждането сутрин, да изпитват умора през деня и да имат сутрешно главоболие и болка в синусите. Освен това колкото по-тежки са симптомите от алергиите, толкова по-влошен е сънят.

 

Съвети за по-добър сън при наличие на алергии

Пълноценният сън за хората с алергии може да бъде труден, но все пак е възможен. Предлагаме ви следните съвети за справяне с алергиите и за по-добър сън.

 

Използвайте пречиствател за въздух

Пречиствателите за въздух са полезни за подобряване качеството на всички – дори и да нямаме алергии. Те помагат за изчистване на въздуха в спалнята ви от обичайните домашни алергени като мухъл, акари, пърхот на домашни любимци и дори прашец, внесен отвън.

 

Затворете вратите и прозорците си

Ако оставите прозорците си отворени през деня, вие допускате алергени в дома си. Затворените прозорци и врати, от друга страна, могат държат алергените навън и далеч от спалнята ви. Това е особено валидно за сезонните алергии, предизвикане от полените.

 

Поддържайте мебелите си възможно най-чисти от прах

Повечето хора са изненадани от количеството прах и други частици, събрани по повърхностите и ъглите на стаята. Избягвайте завеси и килими в дома си, ако страдате от алергии към прах и акари. Използвайте плътно изтъкан плат за вашите чаршафи и калъфки за възглавници, за да предотвратите задържането на прах. Избягвайте плюшени животни, изкуствени цветя и много книги в спалнята, които имат свойството да задържат прах.

 

Дръжте домашните любимци извън спалнята си

Космите и пърхотът от домашни любимци са два често срещани алергена, които влияят на съня, така че спането в отделна стая от вашия домашен любимец може да помогне за облекчаване на алергиите ви през нощта. Осигурете им удобно легло извън спалнята си и ги погалете за лека нощ. Просто не забравяйте да измиете ръцете си след това!

 

Променете рутината си за пране

След като сте прекарали време навън, особено през дните с висок брой полени, свалете дрехите си, когато влезете в къщата, и ги сложете директно в пералнята. Никога не окачвайте дрехите си навън, за да съхнат. Вместо това използвайте сушилня, ако е възможно.

 

Душ преди лягане

Вземането на душ преди лягане помага за отмиването на прашеца и намалява алергичната реакция към полените по време на периода със сезонни алергии.

 

Говорете с вашия лекар

Винаги се консултирайте с вашия лекар при наличие на алергии, за да обсъдите най-добрите възможности за лечение въз основа на вида на алергиите, които имате. Има лекарства без рецепта, лекарства с рецепта и както и промени в начина на живот, които могат да осигурят облекчение.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още