Как да почистим матрака си от акари?

Как да почистим матрака си от акари?
28 юли 2021

На първо място трябва да кажем, че акарите са толкова дребни, че не могат да бъдат видяни с просто око. Размерът им е между 0.1 и 0.5 мм, а това, че не ги виждаме ни кара да си мислим, че ги няма в нашия дом. 

 

Основната среда за обитаване на акарите е прахта и влагата, която извличат от дишането, потта и слюнката на човека, за това най-харесваното от тях място е леглото. Веднъж попаднали на матрак или дамаска на мебели, те започват незабавно да се размножават. Хранят се основно с мъртви кожни клетки, а от човек пада средно по 1,5 g мъртва кожа на ден, което е напълно достатъчно за изхранването на около един милион акара. 

 

Опасността, които крият тези микроорганизми не е в самото ухапване, а в екскрементите им, които предизвикват алергични реакции у хората. Най-застрашени са малките деца и хора с повишена чувствителност към подобни дразнители. Едни от най-честите болести причинени от акари са конюнктивит, астма, дерматит, алергия. 

 

Тъй като е почти невъзможно да поддържаме абсолютно стерилна среда вкъщи, то поне можем до сведем до минимум размножаването на акарите у дома. Освен обичайните методи за почистване е добре и да заменим с нови всички стари възглавници и матраци, които вероятно са дом на множество акари.

Препоръчваме дамаската на матрака да бъде антиалергична, с което още повече се намалява вероятността от поява на алергия. Честото проветряване също е помощник в борбата срещу тези микро-вредители.

 

Представяме ви и рецепта с продукти, които могат да се намерят във всяко домакинство и с които можете качествено да почистите матрака си:

 

  • Сода за хляб - ½ чаша
  • Етерично масло от лавандула - 2-3 капки

 

Смесете двете съставки добре, след което внимателно (през сито) поръсете матрака. Изчакайте около час и оберете сместа с прахосмукачка. Содата за хляб поглъща прахта, влагата и миризмите. А лавандуловото етерично масло има антимикробен ефект и спомага за контрола над акарите. Възглавниците могат да бъдат обработени по същия начин.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още