Как да се справим с хъркането?

Как да се справим с хъркането?
18 август 2021

Какво представлява хъркането и от какво е причинено?

 

На първо място, за да се справим с един проблем трябва да намерим причината за неговата поява. Хъркането се причинява от отпускане на мускулите на устата, носа и гърлото, което води до стесняване или запушване на дихателните пътища, което от своя страна кара меките тъкани да вибрират, като издават познатия звук на хъркането.

 

Този проблем се появява приблизително при около 57% от мъжете, 40% от жените и дори 10-20% при децата. Въпреки че най-често хъркането е безобидно и временно явление, то може и да е знак за бъдещи по-големи здравословни проблеми и има няколко фактора, които могат да окажат влияние за неговата поява:

 

  • наднормено тегло/затлъстяване 
  • консумация на алкохол 
  • назални състояния, като крива носна преграда
  • пушене 
  • бременност 
  • спане по гръб

 

Видове хъркащи 

 

Съществуват различни видове хъркане според това какъв е причинителя. Например хъркането може да бъде резултат от алергени, дразнещи синусите, възпаление в гърлото и други. В повечето случаи, обаче, хъркането произлиза от комбинация от две области като синусите и гърлото, устата и гърлото, устата и носа или устата и езика. 

 

Методи за справяне с проблема 

 

Отслабване - често допълнителната мастна тъкан в областта на шията и гърлото може да стесни дихателните пътища. Загубата на тегло ще помогне за отваряне на въздушните канали, като по този начин хъркането ще намалее или ще изчезне напълно. 

 

Отказване на цигарите - освен всички други здравословни проблеми, които носи със себе си, тютюнопушенето може да е и основната причина за хъркане, тъй като дразни дихателните пътища. Дори пасивното пушене може да увеличи риска от хъркане.

 

По-малко алкохол - Пиенето на алкохолни напитки няколко часа преди лягане може да отпусне тъканта в гърлото, което ще доведе до хъркане. В допълнение, употребата на алкохол е свързана с нарушения на съня като безсъние, кратка продължителност на съня, нарушения на циркадния ритъм и други.

 

Различна позиция за сън - спането по гръб може да доведе до падане на езика обратно към гърлото и притискане на горната част на дихателните пътища. Това може да се предотврати с повдигане на главата или спане настрани. 

 

*При невъзможност за оставане настрани, може да се използва възглавница за подпиране или навит чифт чорапи, прикрепен към задната страна на дрехата за сън, който ще предизвика дискомфорт и ще насърчи връщането в странична позиция.*

 

Почистване на синусите - запушеният нос също може да предизвика хъркане. В такива случаи той трябва да се отпуши чрез промивка с физиологичен разтвор или да се използват капки за нос. По този начин ще се намали размерът на вътрешните тъкани и ще се премахнат секретите, запушващи носните проходи. Овлажнителят за въздух също може да помогне за намаляване на подуването или дразненето на дихателните пътища. 

 

Хъркащ партньор 

 

Човек, който хърка може да съсипе както своя собствен сън, така и съня на половинката си, като и двамата са изложени на висок риск от недоспиване и други нарушения на съня, които да дадат отражения в здравословен план. 

 

Според различни проучвания, много двойки спят в отделни помещения именно заради хъркането на единия от двамата, а това може да бъде пагубно за една връзка. 

 

Решение, преди прибягването до толкова крайни мерки, могат да бъдат тапите за уши, които са широко достъпни и биха облекчили проблема. Друг чудесен вариант за заглушаване на шума са звуковите машини, които възпроизвеждат ненатрапчив бял шум и други успокояващи звуци, чрез които заспиването става много по-лесно. 

 

Подходящи матраци за хора, които имат проблем с хъркането

 

Според специалисти, най-подходящите матраци при хъркане са тези изработени от латекс или мемори пяна. Това е така, защото такъв тип матраци осигуряват добра подкрепа на тялото и по-специално на врата, а по този начин въздухът минава лесно през устата и носа и хъркането намалява. 

Отлични варианти са матрак VISCO PLEASURE, който е изработен от два вида пяна или матрак SAPSA LATEX, с ядро от латекс. Може ли причината за хъркането да е в матрака?

 

Няма как матракът да е виновен за появата на хъркане, но когато е стар и провиснал и не може да осигури добра опора на тялото, той може да подсили хъркането, което вече е на лице.  
Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още