Ароматерапия за добър сън - Част 4

Ароматерапия за добър сън - Част 4
25 август 2021

 

Често наричан “цар на маслата”, днес маслото от тамян е едно от най-приложимите лечебни средства в света на ароматерапията. То притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо и имуностимулиращо действие и се използва много успешно за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната и имунна система, при респираторни смущения, стрес и тревожност.

 

Тамянът представлява смола стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Голям дял от добиваната сурова смола се обработва чрез водно-парна дестилация, като по този начин се извлича така ценното етерично масло от тамян. В Европа най-големите дестилерии за преработка на суров тамян се намират в България и Великобритания. Както при всички други етерични масла и тамянът запазва своите качества, когато се съхранява на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

 

В миналото, маслото от тамян е било ценено повече от златото, а в Библията тамянът е споменаван, като краля на маслата. В древни времена индусите, вавилонците, персите, римляните, китайците и гърците, както и представителите на старите американски цивилизации вярвали, че когато естествените смоли влязат в контакт с огъня, димът и ароматът, които те произвеждат, не само успокояват душите им, но и отдават почит на техните богове. Изгарянето на тези естествени смоли бил важен компонент в техния културен живот. 

 

Някои от многобройните ползи на маслото от тамян

 

  • Грижа за лицето – при суха и зряла кожа, белези, рани, в борба с бръчките
  • Респираторната система – при астма, бронхити, катарални възпаления, кашлица, ларингити
  • Генитално – уринарна система – цистити, дисменорея, левкорея
  • Имунна система – настинки и грип
  • Нервна система – тревожност, нервно напрежение, смущения на съня и състояния предизвикани от стресови ситуации – тамянът има свойството да успокоява и да задълбочава дъха, което е много благоприятно при молитви и медитация.

 

Тамянът има и свойството да намалява умората и подобрява симптомите на тревожност и депресия, благодарение на своите анксиолитични и анти-невротични дейности. Тези свойства могат да ви помогнат да останете спокойни, като същевременно насърчават съня.

 

Ето как може да използвате етерично масло от тамян за отпускане и по-качествена почивка:

 

✿Добавете три до четири капки от маслото в дифузер преди лягане и се отдайте на няколко минути пълна релаксация

✿Насладете се на отпускаща вана, като смесите 2-3 капки от маслото с няколко супени лъжици базово масло (например бадемово) и добавите към топлата вода. 

✿Направете си или помолете да ви направят масаж с смес от една - две капки масло от тамян и базово масло, преди сън.

 

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още