Как да подготвим съня на децата за училище?

Как да подготвим съня на децата за училище?
15 септември 2021

Проверете помещението, в което спи детето

Децата се нуждаят от тихи тъмни и хладни стаи за спокоен и пълноценен сън. Убедете се, че прозорците в стаята блокират максимално външната светлина, че мощността на осветлението в детската стая е ниска, че е достатъчно тихо и че температурата е подходяща, за да сте спокойни, че тяхната среда за сън е оптимална за нощната им почивка. 

 

Защитете детските очи от синя светлина 

Знаем, че е трудно да контролираме времето, което децата ни прекарват пред екраните, особено през последната година и половина, но трябва да поставим разумни граници, в които това да се случва, тъй като  екраните на устройствата излъчват най-стимулиращата и нарушаваща съня светлина.

Децата са особено уязвими към стимулация от синя светлина. Изследванията показват, че синята светлина подтиска два пъти по-силно производството на мелатонин при децата, отколкото при възрастните и колкото по-малки са децата, толкова по-агресивно е подтискането на хормона. 

 

Разберете от колко сън се нуждае детето 

Децата, включително и тийнейджърите, се нуждаят от повече сън, отколкото възрастните, за да поддържат развиващият се ум и тяло. Проучване на Американската академия по педиатрия от 2019 г. показва, че в САЩ почти половината от децата в училищна възраст не получават необходимия сън. 

Препоръките на ААП за съня при децата са следните:

  • Деца в предучилищна възраст (3-5) - необходими от 10 до 13 часа на нощ (включително дрямка)
  • Деца в начално училище (6-12) - необходими от 9 до 12 часа на нощ 
  • Тийнейджъри (13-18) - необходими от 8 до 10 часа на нощ 

Индивидуалните нужди на децата за сън варират - някои деца може да са по-близо до долния край на диапазона за своята възрастова група, докато нуждите на други може да се доближават до високия край, за да се чувстват отпочинали. Имайте предвид, че сумите в долния край на тези диапазони представляват минимални суми и за да подпомогнат развитието си, децата трябва редовно да спят не по-малко от това количество сън.

 

Коригирайте времето за лягане, за да съответства на училищния график

За да осигурите на децата си необходимия сън, трябва да започнете от времето за събуждане, за да зададете подходящо време за лягане. Започнете като определите реално колко време е необходимо за вас и вашите деца, за да станете, да се облечете, да закусите, да се организирате и да излезете от вратата сутрин. 

Например ако детето ви трябва да стане в 06:30 часа, за да бъде на училище до 07:45 часа, то времето за лягане ще се вмести в диапазона между 18:30 и 21:30 часа, а при същия график на тийнейджър в гимназия времето за лягане ще е между 20:30 и 22:30 .

Не се опитвайте да коригирате времето за лягане наведнъж. Това трябва да стане като коригирате постепенно по 5-10 минути на нощ или 15 минути през няколко нощи, докато достигнете желания час.

Можете да въведете детето в процеса, като му обясните защо има нужда от сън:

  • Ще има енергия да прави нещата, които обича (спорт, клубове, танци, игра, общуване с приятели)
  • Уроците в училище ще станат по-интересни и по-лесни за запомняне
  •  

Преместете времето за вечеря, за да го пригодите към новия час за лягане

След като промените часа за лягане, неизменно трябва да изместите и времето за вечеря, така че да осигурите минимум 60-90 минути буфер между края на вечерята и часа за сън. За децата, както и за възрастните, опитите за заспиване на пълен стомах често са неуспешни. Активираната храносмилателна система и последвалото повишаване на телесната температура могат да затруднят заспиването на детето. 

 

Насърчавайте много физическа активност през деня 

Всички родители знаят колко добре спят децата след дълъг ден, изпълнен с физическа активност. Независимо дали става въпрос за определени спортове и дейности или игра в задния двор или пред блока, поддържането на децата физически активни през деня може да улесни прехода към новия график за сън. 

 

 

Заложете на подходящ матрак за качествена почивка

Не на последно място - матракът, на който спи вашето дете е от огромно значение. Както при възрастните, децата също имат нужда от и пълноценна почивка, която може да бъде осигурена от качествен матрак, с ортопедични свойства, който поддържа тялото в правилна позиция през нощта и му позволява да се отпусне и релаксира. Освен всичко друго ортопедичния матрак подпомага правилното развитие на опорно-двигателната система в периода на растеж при децата. 

 

Разгледайте нашите предложения, осигуряващи добър сън за малки и големи. 

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още