10 от най–подходящите растения за спалнята

10 от най–подходящите растения за спалнята
30 септември 2021

Растенията в спалнята могат да послужат за нещо много повече от декорация. Те могат да подобрят настроението и креативността ни, да намалят нивата ни на стрес, да увеличат производителността ни и естествено да филтрират замърсения въздух.

 

Много от нас не осъзнават колко важно е качеството на въздуха в стаята за сън. Често изолацията, боята и мебелите в домовете ни могат да замърсят въздуха с токсини като формалдехид и бензен. За да пречистите въздуха във вашия дом, помислете за добавянето на растения. Те могат да абсорбират вредни газове през порите в листата си, като филтрират и пречистват въздуха, който дишаме.
Представяме ви 10 стайни растения, с които се диша по-лесно и са особено подходящи за помещението, в което спите.

 

Змийско растение (Dracaena trifasciata)


Змийското растение е познато с още много имена - меч, езика на свекървата, змийска кожа, африкански коноп. То е вечнозелено многогодишно тревисто растение.
Това изключително лесно за поддържане растение е оптимален избор за спалнята, защото не само е в списъка на НАСА с 10-те най-добре пречистващи въздуха растения, но е и едно от малкото стайни растения, които превръщат въглеродния диоксид в кислород през нощта (нещо, което повечето стайни растения правят само през деня).

Ползи: Филтрира въздуха в помещенията през деня и нощта

Съвет за грижа: Ярка непряка светлина; поливайте рядко, само при изсушване на почвата.

 

Сърцевиден филодендрон (Philodendron hederaceum)


Още едно растение от списъка на НАСА с 10-те най-добре пречистващи въздуха растения. Филодендронът е популярно стайно растение, защото е почти невъзможно да се убие. Сърцевидните листа на това растение се предлагат в различни визуално привлекателни вариации и са особено ефективни при абсорбирането на формалдехид. Съхранявайте обаче на място, недостъпно за домашни любимци и деца, тъй като това растение е токсично, когато се яде.

Ползи: Абсорбира формалдехид от въздуха

Съвет за грижа: Умерена до ярка светлина; поливайте от време на време

 

Английски бръшлян (Hedera helix)


Още едно красиво растение, което е на едно от първите места в списъка на НАСА. Английският или обикновен бръшлян е изключително ефективен при абсорбирането на формалдехид, бензол, ксилен и толуен. Английският бръшлян не само помага да се освободи въздуха ни от токсини, но изследванията показват, че той може да е в състояние да изчисти въздуха от частички мухъл и животински изпражнения, както и да подобри симптомите на алергия.

Ползи: Освобождава въздуха в помещенията от токсини

Съвет за грижа: Умерена светлина; поливайте редовно

 

Златен Потос (Epipremnum aureum)


Подобно по естетика на филодендронът със своите сърцевидни листа, растението Златен Потос ефективно филтрира формалдехид, въглероден оксид и бензен и е изключително лесно за отглеждане.

Ползи: Пречиства въздуха в помещението от токсини и помага за премахване на миризми

Съвет за грижа: Умерена светлина; поливайте редовно

 

Зелена лилия (Chlorophytum comosum)


Перфектно растение за висяща саксия и лесно за размножаване. Зелената лилия е растение ефективно в борбата с различни замърсители като бензен, формалдехид, въглероден оксид и ксилен. Дръжте тези растения на ярка до умерена непряка слънчева светлина и поливайте от време на време по време на първоначалния растеж. След като сте имали растението за около година, поливайте умерено.

Ползи: Пречиства въздуха в помещенията, като премахва вредните химикали

Съвет за грижа: Умерена до ярка светлина; поливайте от време на време

 

Каучуков фикус (Ficus elastica)


Това лесно за поддържане растение е с красиви тъмно зелени листа. То е мощен елиминатор на токсини и пречиства въздуха. Изобилните листа на това растение поглъщат големи количества замърсители, което го прави отлично за почистване на въздуха в помещенията. Оставете почвата на тези растения да изсъхне между поливанията и ги съхранявайте при умерена до слаба светлина.

Ползи: Подобрява качеството на въздуха в помещенията чрез абсорбиране на химикали във въздуха

Съвет за грижа: Умерена до слаба светлина; поливайте от време на време

 

Гардения (Gardenia jasminoides)


Гарденията изисква малко повече грижи от другите растения в нашия списък, но допълнителните усилия, които са необходими, определено ще си струват. Това растение има прекрасни ароматни цветове и е популярен избор за спалнята. Проучванията показват, че тези растения могат да ви помогнат да намалите усещането за безпокойство и да постигнете по-качествен сън. Не забравяйте да поставите своята Гардения на ярка непряка слънчева светлина и да поддържате почвата постоянно влажна.

Ползи: Помага за облекчаване чувството за тревожност и благоприятства добрия сън

Съвет за грижа: Ярка непряка светлина; вода седмично

 

Спатифилум (Spathiphyllum)

Растението Спатифилум е още наричано Лилия на мира. Лилиите на мира цъфтят с красиви бели цветове и са идеални за отглеждане у дома, защото са известни с това, че почистват въздуха от формалдехид, бензол, ацетон, алкохоли и трихлоретилен. Тези растения са отровни, затова не забравяйте да ги поставите на място, недостъпно за деца и домашни любимци. За да се грижите най-добре за своята лилия на мира, поддържайте почвата влажна и я поставете на място в дома си, което получава умерена до ярка непряка слънчева светлина.

Ползи: Пречиства въздуха в помещенията и може да абсорбира ацетоновите пари

Съвет за грижа: Умерена до ярка непряка светлина; поливайте редовно

 

Палма Арека (Areca catechu)

Палмата Арека е тропическо растение, което добавя екзотична естетика към всяка стая. Тези растения пречистват въздуха и премахват вредните токсини като бензен, формалдехид и трихлоретилен. Експертите твърдят, че палмата Арека е едно от най-добрите растения за премахване на въглеродния диоксид от въздуха. Тези палми растат най-добре при ярка непряка светлина, когато почвата им се поддържа равномерно влажна.

Ползи: Абсорбира замърсителите на въздуха - пречиства въздуха в помещенията

Съвет за грижа: Ярка непряка светлина; поливайте редовно

 

Алое вера (Aloe vera)


Друго растение от списъка на НАСА е Алое Вера. Това растение отделя кислород през нощта, което го прави идеален за вашата спалня. Също така е едно от най-лесните за отглеждане растения и изисква минимални грижи - което означава, че може да издържи няколко седмици без да го поливате и всичко ще бъде наред. Тези сочни растения са известни и със своите лечебни ползи - сокът от листата им може да се използва за лечние на ожулвания и изгаряния, когато се прилага локално.

Ползи: Филтрира въздуха в помещенията през деня и нощта

Съвет за грижа: Ярка непряка светлина; поливайте от време на време

 

Трябва ли да държите растения в спалнята?


Въпреки ползите, които стайните растения осигуряват, има различни мнения, когато става въпрос за отгелждане на растения в спалнята – дали е вредно или полезно. Някои хора смятат, че растенията в помещението, което спим могат да ни навредят, тъй като някои от тях могат да дишат като хората и да отделят въглероден диоксид през нощта като обратна реакция на фотосинтезата. Хората и домашните любимци произвеждат много повече CO2 отколкото растенията.


Истината обаче е че, въглеродният диоксид всъщност е относително безвреден в малки количества. От друга страна въглеродния диоксид не бива да се бърка с въглеродния окис, който е изключително опасен. Може би именно такава грешка между двата газа е причина за възникване на неправилното твърдение, че няколко стайни растения могат да причинят задушаване. Така че, може съвсем спокойно да отговрим на горния въпрос с категорично „да“ - растенията са чудесни за отглеждне в спалнята.


Ползите от отглеждане на растения в спалнята


Едно от най-големите предимства на отглеждането на растенията в спалнята е, че те имат способността да подобряват качеството на въздуха в помещенията. Сухият въздух у дома е причина за множество заболявания като дихателни проблеми, болки в гърлото, настинки и дори кожни проблеми.

Стайните растения помагат да поддържат, а в някои случаи и да повишат нивата на влажност в стаята, тъй като отделят водни пари по време на транспирация. В допълнение към отделянето на кислород и влажност, растенията произвеждат отрицателни йони подобно на много модерни машини за пречистване на въздуха. Отрицателните йони се прикрепят и ефективно отстраняват всякакви частици във въздуха като прах, спори на плесени, бактерии и алергени.


Доказано е също, че наличието на отрицателни йони повишава психологическото здраве, производителността и общото благосъстояние. Някои често срещани стайни растения дори помагат в контрола на качеството на въздуха, като естествено филтрират замърсителите на въздуха в помещенията като формалдехид, трихлоретилен, ксилен, толуен и бензен.


Едно от най-недооценените предимства на стайните растения е успокояващият им ефект, което ги прави идеалното допълнение към вашето помещение за сън. Въпреки че няма научни доказателства, че някои растения може да подобрят качеството на съня, те могат да превърнат спалнята ви в дзен убежище и да ви помогнат да заспите по-бързо и да спите по-дълго.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още