Няколко стъпки за по-добър сън с партньора

Няколко стъпки за по-добър сън с партньора
25 февруари 2022

 

Свикването с някой друг в леглото ви може да е предизвикателство, което да доведе до неспокоен и нездравословен сън. А ако следите нашия блог, знаете колко важен е правилният сън за вашето здраве – имате нужда от цяла нощ качествен сън, за да функционирате. Същото е и при споделяне на леглото с друг човек. Добрият сън е жизненоважен за здравето и на двамата партньори, както и за връзката ви. Лошият сън може да навреди и на двете.Споделянето на легло с друг човек е много лично, интимно преживяване и ако сте свикнали да спите сами, това може да е значителен период на адаптация. Всъщност партньорът ви може да развали съня ви или вие - неговия.

 

Няколко начина, по които един човек може да наруши съня на друг:

 • Силно хъркане
 • Много въртене и движение по време на сън 
 • Различни температурни предпочитания
 • Различни цикли на сън или графици
 • Деца, които спят в същото легло

 

Ето няколко съвета как да постигнете по-добър сън с партньора си:

 

 • Решете проблемите с хъркането 

 

Хъркането е един от най-честите проблеми между партньорите по време на сън. Хъркащ партньор в леглото може не само да развали съня ви, но силното хъркане може да е знак за влошено здравословно състояние, наличие на алергии или нарушение на съня като обструктивна сънна апнея. 

 

Един от вариантите за изолиране на звука идващ от партньора могат да бъдат тапите за уши. Друго решение може да бъде използването на машина за бял шум или други звуци и мелодии, които да “прикрият” звуците на хъркащия.

 

Ако вие хъркате, на първо място е добре да премахнете всички съмнения за влошено здравословно състояние. Някои от методите за справяне с хъркането са спането на една страна, което помага за поддържане на дихателните пътища отворени или използването на назални лепенки и други продукти против хъркане. 

 

Още по темата можете да прочетете в нашата статия посветена на това как да се справим с хъркането • Спете според собствения си график 

 

Не всяка двойка има еднакъв график за сън, особено ако един от двамата работи с различно от нормалното работно време.

 

Също така е напълно възможно вие и вашия партньор да сте различни хронотипи. Ако не сте сигурни какво означава това, вашият хронотип работи в тясно сътрудничество с циркадния ви ритъм, за да определи идеалното време, в което да сте будни и в което да спите. Тоест единия от вас може да е по-ранобуден, докато другия да е по-скоро нощна птица. 

 

Спането и прекарването на дните според вашия хронотип може да ви помогне да останете добре отпочинали и енергични. И да, да заспите с партньора си е прекрасно, но пренебрегването на естествения ви график за сън може да направи и двама ви уморени, изтощени и разочаровани. • Пробвайте различни позиции за сън Правилната позиция за сън може да окаже особено значение, когато става въпрос за приятен сън с партньор в леглото. Вероятно удобните позиции за вас и вашия партньор ще варират, но не би трябвало да е твърде трудно да намерите подходящите позиции, в които и двамата да си почивате пълноценно.

 

 • Общувайте с партньора си 

 

Комуникацията е от ключово значение във всяка връзка - това се отнася и за по-добрия сън заедно. Ако имате проблеми със съня е най-добре да ги обсъдите със своята половинка. 

 

Например ако вие предпочитате да спите в по-студена стая, а партньора ви в по-топла, това може да се реши след разговор и да се намери компромисен вариант. Или ако единия от двамата става по-рано, другия може да използва маска за очи или тапи за уши, за да не бъде нарушен сънят му. 

 

Това са само два примера за това, че само поддържайки комуникацията открита и честна си гарантирате по-добър съвместен сън. 

 

 • Направете спалнята си по-уютна и удобна за сън

 

На първо място помислете за по-леки чаршафи и завивки. Две тела генерират много повече топлина, което може да доведе до прегряване. А ако имате различия в предпочитанията, можете да използвате две отделни завивки, като това гарантира комфорта и на двама ви. 

 

Също така, добре е и двамата партньори да одобряват интериора в стаята за сън. Ако вие или вашата половинка не харесвате нещо в тази стая, по добре го променете. 

 

 • Дръжте децата извън спалнята (доколкото е възможно)

 

Факт от живота е, че щом децата ви станат достатъчно големи, за да спят в собствените си легла, те ще искат да спят в „голямото легло“ с родителите си. Това не е голям проблем ако се случва рядко, но децата трябва да знаят, че леглото на родителите е само за родителите.

 

Насърчаването на децата да спят в собствено отделно легло не само ще бъде по-добро за вашето здраве, но и за тяхното. Децата, които спят сами и независимо от родителите си, са склонни да спят по-добре и да са по-приятни през деня. Също така това им помага да установят здравословни навици за сън.

 

Научавайки децата да спят в собствените си легла, вие намалявате риска от това детето да замени мястото на единия родител в леглото. Това от своя страна запазва близостта и комфорта на родителите като двойка. 

 

 • Помислете за нов матрак  

 

На първо място, преценете какви размери са ви необходими. Единичните матраци, както и матраците “персон и половина” са добре за един човек, но за двойки е необходимо повече място за сън и движение през нощта. 

 

Също така, удобството е от ключово значение. Имайте предвид, че дори да имате различни предпочитания за твърдост при избора на матрак, много производители предлагат опция, в която двете половини на матрака са различно твърди. Така може да спите на едно легло, но и двамата да се чувствате комфортно. 

 

Друго важно качество при избора на матрак са наличието и вида на пружините. Най-добрия вариант за двойки, които имат проблем със съня са матраците с покет пружини. При тях сърцевината на матрака се състои от множество пружини, всяка от които е самостоятелно опакована в джобче. Тази система изолира движенията в другия край на леглото и по този начин спестява потенциалния дискомфорт, който може да си причинят партньорите по време на сън. Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още