Коя е най-подходящата температура за добър сън?

Коя е най-подходящата температура за добър сън?
8 април 2021

Коя е най-подходящата температура за добър сън?

 

Според множество проведени проучвания, най-оптималната температура в стаята за сън е по-ниската такава, а именно между 16° и 20°. Четири от пет човека казват, че спят по-добре и са по-отпочинали, когато са спали в по-прохладно помещение.

 

Цикълът на сън се регулира от циркадния ритъм. Той се основава на светло-тъмния цикъл на слънцето и се контролира от част от мозъка, наречена супрахиазматично ядро, разположено в хипоталамуса. Този “биологичен часовник” получава сигнали от редица фактори от околната среда - от количеството излагане на светлина до упражненията и температурата. 

 

Основния начин, по който тялото се охлажда за сън е с процес наречен вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) - циркадният часовник изпраща сигнал за увеличане на притока на кръв към крайниците. Именно заради това повечето хора имат топли ръце и крака преди сън, а хората, които имат хронично студени крайници най-вероятно страдат от безсъние, поради нарушаването на този процес. 

 

Прекалено топлата стая може да попречи на способностите на тялото за терморегулация и да причини умора. Често човек, който е уморен чувства психическа и физическа умора, но не може да заспи.

 

Телесната температура влияе не само на настъпването на съня, но и на качеството му и времето прекарано в различните етапи от него. По-високата телесна температура в центъра на тялото е свързана с намаляване на възстановителния дълбок сън и съответно качеството на съня. 

 

По същия начин разликата между температурата в центъра на тялото и на крайниците показва, че тялото не изпраща ефективно топлина от центъра и е свързана с намалена ефективност на съня и по-голяма вероятност за събуждане след заспиване. 

 

По-ниската температура в помещението помага за понижаването на температурата на тялото, което пък от своя страна води до сънливост. Спадът на телесната температура започва около два часа преди да заспите, съвпадайки с отделянето на хормона на съня - мелатонин. По време на сън телесната температура продължава да спада, достигайки най-ниска точка рано сутринта, а след това постепенно се затопля с напредването на сутринта.

 

Сънят в по-прохладно помещение има многобройни ползи:

 

  • Ще заспивате по-лесно, сънят ви ще бъде по-добър и спокоен. 
  • Хормонът мелатонин, който освен за съня се грижи и за ефекта на стареене, ще ви помогне да изглеждате по-млади. 
  • По-ниската температура, по време на сън, намалява производството на хормона кортизол (“стрес”), а това от своя страна ще предотврати напълняването.
  • Ниската температура помага на тялото да контролира инсулиновата си чувствителност, а инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар и предпазва от прекалени пикове и спадове, намалявайки риска от диабед.

 

Най-подходящата температура за сън на бебетата е с един-два градуса над тази за възрастни. Тъй като телата им все още се развиват, те са по-чувствителни към промените в околната температура.

 

Ето и няколко предложения, с които може да оптимизирате температурата в помещението, в което спите:

 

  • оставете завесите/щорите пуснати през деня - това ще намали натрупването на топлина в помещението;
  • изключете отоплителното тяло през нощта;
  • използвайте вентилатор или климатик през лятото или бутилка с топла вода през зимата за затопляне на крайниците;
  • отворете прозорците, за да подпомогнете вентилацията;
  • контролирайте влажността в спалнята;
  • намалете изпотяването с дишащ матрак, завивки от дишаща материя и свободна пижама.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още