Често срещани кошмари и тяхното значение

Често срещани кошмари и тяхното значение
21 октомври 2022

Независимо дали се губите в лабиринт, появявате се голи на публично място или се борите с призрачни ужаси от отвъдното, вероятно и вие сте се сблъсквали с кошмари, които са ви разтърсили и лишили от сън.

За тези страховити сънища трябва да благодарим на мозъка си.

Нашите мозъци обичат разказа. Това е начинът, по който те интерпретират и организират информацията. И без значение каква е тази информация, те просто искат да ни помогнат да разберем.

Най-често кошмарите произтичат от неразрешени тревоги и опитите на нашия мозък да ги обработи. Вероятно сте забелязали, че имате повече кошмари, когато сте се сблъскали с някакъв проблем - независимо дали у дома или на работа. И тъй като животът е сложен, мозъците ни поемат по-голямата част от тази обработка докато спим, навлизайки в нещо като свободна зона между съзнателното и подсъзнателното.

Кошмарите се развивават на много специфичен етап от съня и озадачават както експерти по съня, така и психолози. Но след години на изследване те имат някои доста интересни теории за значението на кошмарите.

Нека рагзледаме значението на някой от по-често срещаните кошмарите?

 

Често срещани кошмари и тяхното значение

Кой е най-често срещаният кошмар, за който можете да се сетите? Почти сто процента сме сигурни, че е един от следните:

  • Някой или нещо ви преследва
  • Падате от високо
  • Загуба на зъби
  • Нараняване

Представяйки ви тези изображения, мозъкът ви се опитва да ви предаде съобщение и го прави в естетика, която е ефективна за вас. За някои това ще означава да бъдат преследвани от страшни чудовища. За други това ще означава посещение от ядосани роднини, но основните значения са по-универсални.

Нека се задълбочим малко...

 

Преследване

Много често срещани, но винаги стресиращи, сънищата за преследване обикновено показват, че бягате от проблем в будния свят. И тъй като сънищата работят в метафора, може дори да откриете, че именно този преследвач е символ на вашия проблем.

Така че, ако насън бягате от нещо ужасяващо, отделете малко време за самооценка. Тревожите ли се за предстоящо събитие? Може би избягвате труден разговор с приятел? Може би отлагате задачи, които не сте сигурни как да изпълните?

 

Падане от високо

Сънищата, в които падаме от високо са класирани като едни от най-силно предизвикващите страх и има основателна причина за това.

Когато падаме, изпитваме временна загуба на контрол. Ето защо парашутистите, бънджи джъмпърите и бейсджъмпърите правят това, което правят – понякога е вълнуващо да се откажем от контрола.

Но може да бъде и ужасяващо. В крайна сметка не всеки иска да загуби контрол.

От психологическа гледна точка се смята, че кошмарите, свързани с падане, сочат към скрито безпокойство или дори липса на контрол в ежедневието. Неслучайно сънищата за падане най-често се случват на хора, които наскоро са имали промяна в живота си.

Начинът по-който падаме също има значение при анализиране на смисъла на нашия сън. Например, по-лекото падане може да символизира постепенния процес на загуба или отдалечване от нещо, докато скорострелното падане може да символизира чувство на безсилие.

 

Загуба на зъб

Докато значениета на повечето кошмарите може да бъде интерпретирано по различен начин, то има сънища, които са твърде очевидни, за да бъдат разбрани по различен начин. И така, обикновено се смята, че сънищата за загуба на зъби са свързани с опасения за външния вид.

Има смисъл, нали? Нашите зъби са пряко свързани с чувството ни за самочувствие, така че е разбираемо, че мозъкът ни би интерпретирал загубата им като ужасяваща.

Друга, макар и остаряла теория е, че кошмарите за загуба на зъби са свързани с финансови проблеми, но това тълкуване е малко разтегливо.

 

Гол на публично място

Независимо дали сте в стая, пълна с ваши колеги гол като гръцка статуя или просто излизате от дома си както майка ви е родила, почти всеки е имал сън, в който е гол.

И, както при други често срещани кошмари, и тези могат могат да се тълкуват по различни начини - положителни и отрицателни.

 

Например, негативното значение е свързано с чувство на уязвимост или страх от излагане. Но по-положителните интерпретации биха могли да говорят за чувство на увереност, като голотата означава, че сънуващият се чувства достатъчно уверен, за да изрази себе си по този начин.

 

Физическо нараняване

Много неприятни и изключително символични, сънищата за физическо нараняване говорят за емоционални рани в ежедневието.

Например, сънищата за нараняване от семейството или приятелите често показват страх да не бъдете отхвърлени или изоставени и емоционалната болка, причинена от това.

И нашият мозък ни сервира тези тревоги в най-буквалната форма, която може да създаде - оттук и физическите наранявания.

 

Изпускане на краен срок

Има ли нещо по-лошо от съжалението, породено от пропусната възможност? Независимо дали е в романтичен или в професионален аспект, всеки е имал възможност, която се е изплъзнала между пръстите му или която не е успял да реализира навреме.

И без значение от конкретната история на тези сънища, значението им е едно: вие обработвате съжалението си.

Но тези сънища могат да действат и проактивно. Например, може мозъкът ви да сигнализира, че сте изложени на риск да пропуснете краен срок, може би в кариерата си.

Запитайте се: „Отлагам ли нещо важно поради липса на увереност?“ След това направете обратното.

 

И ето това са скритите значения на най-често срещаните кошмари. Ако ви е трудно да заспите – дали поради кошмари или други често срещани проблеми със съня, не забравяйте да разгледате съветите в другите статии на нашия блог.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още