Как да се справим с пролетната умора?

Как да се справим с пролетната умора?
10 май 2021

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс. През зимата липсата на светлина отключва по-големи количества на хормона на сън - мелатонин, докато през лятото нивата на един от т. нар. хормони на щастието - серотонин са по-високи. Резкия преход между сезоните обаче не позволява на тялото да се адаптира, а резултатите са физическо неразположение и липса на енергия.

 

Симптомите при всеки са строго индивидуални и зависят от здравословното състояние на човека и неговата чувствителност. Въпреки това има определен набор от най-чести оплаквания, а ето и най-разпространените:

 

ОТПАДНАЛОСТ И ОБЩА ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ

Това е най-често срещания симптом. Пролетната умора сякаш спира притока на енергия и ни кара да се чувстваме постоянно сънени, колкото и часове да сме прекарали в сън. 

 

РАЗСЕЯНОСТ

Сънливостта от своя страна ни прави разсеяни. Не успяваме да се концентрираме и допускаме грешки на работното си място и пропускаме важни задачи. 

 

ЛИПСА НА РАБОТОСПОСОБНОСТ

Умората и разсеяността рязко намаляват работоспособността ни. Чувстваме се претоварени, дори и работните ни задължения да не са много, не можем да ги изпълним. Това от своя страна води до влошаване на емоционалното ни състояние.

 

УМОРЕН ВИД

Външния ни вид също издава подсказва за наличие на пролетна умора - появяват се тъмни кръгове под очите, лицето ни придобива уморен вид, по бузите ни няма руменина, а дори понякога може да се появи и косопад.

 

ГЛАВОБОЛИЕ

Често усилията, които полагаме да се съсредоточим и да се справяме с ежедневните ни задължения, когато страдаме от пролетна умора, могат да доведат до силно главоболие. Именно заради това и то е един от най-често срещаните симптоми.

 

Често срещани симптоми при пролетна умора са отпадналост, разсеяност, липса на работоспособност, уморен вид, главоболие, раздразнителност, напрежение и др. 

 

А ето и как можем да се справим с нея:

  • Повече физическа активност и редовни упражнения - спомага за освобождаване на натрупаното напрежение и повишава тонуса по естествен начин.
  • По-лека и здравословна храна - спомага за прочистване на организма и изхвърляне на токсините, както и за стимулиране на имунната система.
  • Грижа за себе си - спомага за подобряване на емоционалното състояние и външния вид.
  • Често проветряване - спомага концентрацията и чувството за свежест.
  • Пълноценна почивка и поне 7-8 часа сън - помага на тялото да се възстанови и да намери баланс между работа и почивка. 

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още