Ароматерапия за добър сън - Част 2

Ароматерапия за добър сън - Част 2
10 май 2021

В миналото лайката е била използвана за лечение на храносмилателни проблеми. По-късно употребата ѝ започва да се среща във все повече области. Днес, най-честите ѝ приложения са в козметиката и медицината.
Поради успокояващите си свойства, маслото от лайка е най-ефективно при безсъние, но не по-малко добър помощник е при борбата с депресия, мигрена, зъбобол, акне, възпаление на горните дихателни пътища, менструални и мускулни болки и още много други.


Има два основни вида лайка: римска и немска. Римската лайка е родом от Западна Европа и Северна Африка, но сега се добива по целия свят в различни температурни региони. Немската лайка е родом от Европа и северозападна Азия и е диворастяща. Основната разлика между двата вида е различното съдържание на химични елементи. Немската лайка е съдържа много повече хамазулен (терпен с мощни противовъзпалителни възможности), на който дължи и тъмно-синия си цвят. Римската лайка пък е светло-синя на цвят и богата на естери, което я прави нежна и щадяща кожата. Тя е подходяща и за деца и бебета при зъбоникнене, колики, треска, болки в ушите и други.
Интересен факт е, че лайката е известна като “лекар на растенията”, защото се смята, че има забележителен ефект върху другите растения, като ги поддържа жизнени.


✿ В дифузер – в стаята, където спите;
✿ За директна инхалация – нанасяйте 1-6 капки неразредено етерично масло върху носна кърпа или тъкан и вдишвайте. (до 3 пъти дневно)
✿ Върху възглавницата – накапете 2 капки от маслото на възглавницата преди сън. (Тази процедура помага и при сенна хрема.)
Употребата на масла за проблеми със съня е много популярна. Важно е да помислите за страничните ефекти, които тези масла могат да причинят. Те могат да подействат негативно в комбинация с лекарства или да причинят алергична реакция. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар преди употребата им.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още