Ароматерапия за добър сън - Част 3

Ароматерапия за добър сън - Част 3
23 юни 2021

Използването на жасмин в ароматерапията, билковите лекарства и козметиката датира от векове. Жасминът е красив бял храст, отглеждан в тропически региони по целия свят и е известен с многобройните си приложения - както за красота, така и за лечебни цели. 

 

Той е любим аромат в света на красотата и козметиката и се използва в повече от 80% от женските парфюми и 30% от мъжките.

 

Той е със сладко-флорален аромат и предизвиква отделянето на някои невротрансмитери в мозъка, които намалят нивата на стрес и успокояват ума, като същевременно осигуряват усещане за отпочиналост на сутринта.

 

Изследвания показват, че жасминът подобрява качеството на съня, намалява тревожността и повишава бдителността през деня.  

 

Учени от Ruhr Universität в Бохум, Германия, тестват стотици аромати, за да определят ефекта им върху хора и мишки и по-точно върху техния невротрансмитер GABA (гама-аминомаслена киселина - главният инхибиторен невротрансмитер в централно нервната система на бозайниците), който помага да се контролира активността на нервната система. 

 

Проведеното проучване доказва, че аромата на жасмин увеличава ефекта на GABA с повече от пет пъти, правейки ароматерапията толкова силна, колкото някои фармацевтични лекарства.

 

Доказано е, че когато в спалнята си оставим за няколко часа неговия аромат, спим много по-спокойно и пълноценно, а на сутринта сме свежи и отпочинали.

 

Начин на употреба 

В дифузер преди лягане;

Като ароматизатор през деня - добавете няколко капки от маслото в 10 гр. вода и загрейте леко.

 

*Този пост не е с медицински характер. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекуващ лекар преди употребата на етеричното масло.

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Качественият сън е от огромно значение за децата

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още