Значението на съня при малките деца

Значението на съня при малките деца
14 юни 2021

Качественият сън е от огромно значение за децата, както за тяхното физическо здраве, така и за психиката и емоционалното им състояние. Проучвания показват, че децата, които редовно получават достатъчно качествен сън, са подобрили вниманието, поведението, ученето, паметта и цялостното психическо и физическо здраве. Недоспиването може да доведе до високо кръвно налягане, затлъстяване и дори депресия.

 

Детския сън е важен по ред причини. Благодарение на съня, мозъчните клетки успяват да почистят токсините, като по този начин се намалява риска от заболявания.

 

По време на сън организмът произвежда и хормона на растежа - соматотропин. Той отговаря за растежа на костите, както и за белтъчната и въглехидратна обмяна в тялото. При по-малки количества от този хормон растежът на децата изостава. Липсата на сън може да доведе до летаргичност, умора, раздразнителност и хистерия – проблем, с който всички родители са добре запознати.

 

„Сънят е много важен за здравословния начин на живот и затова е важно да се установят добри навици за сън още в ранно детство.“ казва Шалини Парути, член на AASM и модератор на Педиатричния консенсус.

 

Всяко дете е различно и има различна нужда от сън, но ако трябва да формулираме таблица за нормата на съня при децата, тя би изглеждала така:

  • До 2 месечна възраст - от 10 до 18 часа сън;
  • От 3 до 12 месеца - от 9 до 14 часа сън;
  • От 1 до 3 години - от 12 до 14 часа сън;
  • От 3 до 5 години - от 11 до 13 часа сън;
  • От 5 до 12 години - от 10 до 11 часа сън.

Ето и някои от многобройните ползи от добрия сън при децата:

  • Сънят помага на сърцето - експертите доказват, че сънят предпазва децата от съдови увреждания, дължащи се на циркулиращи хормони на стреса и холестерол, увреждащ стените на артериите. 
  • Сънят засяга теглото - Липсата на сън може да повлияе на хормона, който ни дава сигнал, че сме сити - лептин и децата да започнат да се хранят неправилно. 
  • Сънят помага да се победят микробите - По време на сън, децата (и възрастните) произвеждат протеини, известни като цитокини, на които тялото разчита за борба с инфекции, заболявания и стрес. 
  • Сънят увеличава вниманието на децата - Децата, които непрекъснато спят по-малко от десет часа на възраст по-малка от 3 години, са три пъти по-склонни да имат проблеми с хиперактивността и импулсивността на 6-годишна възраст. 

Изборът на правилния матрак може да помогне на детето ви да заспи по-бързо, по-спокойно и да получи пълноценния сън, от който се нуждае. Факторите, които оказват влияние върху избора на матрак при възрастните, могат да играят роля и в това кой матрак е най-подходящ за децата. Фактори като твърдост на матрака, проветривост, опора на гърба и тялото и предпочитана позиция за сън могат да бъдат взети под внимание при избор на детски матрак.

 

https://www.karla.bg/mattresses-harmont.html

 

Представяме ви режимa за сън на 10 успешни известни личности.

прочети още

Кои са най-често срещаните митове свързани с матраците? Научете важна информация, която ще ви помогне да избирате правилно и използвате оптимално вашия матрак.

прочети още

Цялостна система за комфортен и спокоен сън

прочети още

Лайка за успокоение и по-качествен сън

прочети още

Пролетната умора се дължи на промяна в съотношението между тъмната и светлата част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс.

прочети още

Температурата в стаята, в която спим влияе върху качеството и продължителността на съня.

прочети още

Лавандула за релаксация и спокоен сън

прочети още